2015/12/04

Başarı İçin En Önemli Dış Etkenler


Atalet

Başarı İçin En Önemli Dış Etkenler 


Atalet de en önemli unsurlardan bir tanesi de dış etkenlerdir. 



Dış etkenler nedir?



 Bunlar çevrenizdeki insanlardır. Eşiniz, çocuğunuz, anneniz, babanız, kardeşler, akrabalar, iş arkadaşları ve diğer insanlardır.



 Aslında hiç kimsenin bizlerin kötülüğünü isteyeceklerini düşünmem ama olay küçük bir iş olsa bile yukarıya değil de aşağıya çekmeye çalışmaları garip gelmektedir.



 Beş  Maymun üzerinde yapılan araştırmaları duymuşsunuzdur. Kafese üç maymun koymuşlar ve kafesin üstüne muzları asıp, ulaşmaya çalışan maymuna soğuk su dökmüşler. Bir süre sonra maymunlar soğuk suyun etkisinden mi nedir artık muzlara ulaşma isteklerinden vazgeçerler.

 Deneyin ikinci aşamasında kafese dördüncü maymunu koymuşlar. Maymun muzlara doğru hamle yaptığında, diğer maymunlar onu aşağıya doğru çekmişlerdir. Kafese en son koyulan maymun hariç diğerlerini çıkarıp kafese yeni bir maymun koymuşlar.

 Deneyin üçüncü aşamasında yeni giren maymun muza hamle yaptığında, diğer maymun onu aşağıya çeker.

 Buradaki ince ayrıntı dördüncü maymuna soğuk su dökülmediği halde neden beşinci maymunu aşağıya çekme eğiliminde bulunmuştur. 

 "Öğretilmiş başarısızlık kişiden kişiye, nesilden de nesile geçmektedir."

 Bir diğer örnek ise on kurbağa hikayesidir. On kurbağa bir çukura düşer.
 Çukurdan çıkmak için var güçleriyle zıplamaya başlarlar ama nafile, ne kadar çok deneseler de olmuyor. En sonunda dokuz kurbağa zıplamaktan vazgeçerler.
 Fakat sonuncu kurbağa bir daha bir daha devam ederken, diğerleri ise ona devamlı zıplama başaramazsın diye tenkitde bulunurlar. En sonunda kurbağa çukurdan çıkar.
 Peki kurbağa bu kadar olumsuzluk altında nasıl oldu da başarılı oldu. Çünkü o kurbağa sağırdı, diğerlerinin söylediği hiçbir şeyi duymamış ve başarıya ulaşmıştı.

 İlla başarılı olmak için sağır mı olmak gerekir?

-Hayır

 Sadece arzulu, inançlı ve kendinize güvenen bir kişi olmanız Ataleti aşmanıza yardımcı olacaktır. Kendinize yakınınızda bulunan bir bebeği örnek olarak alabilirsiniz. Binlerce kez düşseler de yine kalkıp yürümeyi denerler. 

"En büyük motivasyonu kendi kendimize kazanabiliriz, diğer insanların bize verdiği motivasyon geçicidir."


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Saygı ve Sevgi çerçevesinde tüm yorumlarınızı bekliyorum.