2015/12/04

Hiperaktif Çocuklarla Yaşamın Zorluk ve Güzelliği



DHEB

- Hiperaktif Çocuklarla Yaşamak -


 Başına gelen veya çevresinde olan insanlar Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun ne olduğunu bilmektedir. Fakat şunu görüyoruz’ ki özellikle ülkemizde bu hastalığı bilip bilinçli olarak çocuklarına yaklaşanların oranı gayet düşüktür.

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun kısaca adı DEHB’ dir .

-Çocuğumuz çok yaramaz –

 DEHB tanısı konduğunda çocuğumuz daha altı yaşındaydı. Tabiki bizde ilk çocuğuna sahip olan bir  aile olarak ve çevremizde olmasına rağmen  DEHB’nun ne olduğunu bilmiyorduk.

 Oğlumuz okula başladıktan birkaç ay sonra farkına varan öğretmenimizin bizi doktora yönlendirmesiyle DEHB ile tanıştık ve aile hayatımızda gerçekten bir dönüm noktası oldu.

 Bu açıdan’da aklımıza her daim gelen sevgili öğretmenimiz bayan Belgin DURU hanımefendi’ ye saygılarımızı ve teşekkürlerimizi sunuyoruz.

 Artık güzel günler bizleri bekliyor diyebilmek zor olmadı. Şöyle tarif edeyim bir sorun var ve çözümden ziyade siz daha sorunun ne olduğunu bile bilmiyorsunuz bizimde aile olarak yaşadıklarımız tamda bu anlamdaydı fakat çok şükür işler altı yıldır güzel bir şekilde  ( Rabbimin de izniyle) yolunda gidiyor.

 Önceki yıllar bizler için gerçekten zor geçen bir zaman oldu çünkü bizlerin yaramaz, sakar, umursamaz olarak nitelendirdiği çocuk aslında bir DEHB hastasıymış.

 Ana baba ve öğretmenler genellikle hiperaktif çocukları şöyle tanımlarlar;

-Çok hareketli
-Yerinde duramıyor
-Bir motor takmış gibi hareket ediyor
-Çok konuşuyor
-İlgisi devamlı başka yerlerde
-Oturmuyor
-Ödevlerini 5 dakikada yapıp kalkıyor
-Çok unutkan
-Çok dalgın
-Çok soru soruyor
-Düzensiz , sakar  vb. hayal edemeyeceğiniz şekilde uzayıp gidiyor.


 Aslında bu saydıklarımız dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu belirtileridir.


 Bu durumlardan olur olmaz aile’de tükenme noktasına geliyor. Her gün başka bir sorun ve problem ile karşı karşıya kalmak zorunda olabiliyorsunuz. Aile içi kavgalar, bağırmalar, ve en kötüsü de çocuğa şiddet baş gösteriyor ki hiçbir ana babanın istemediği bir durumdur.

 Bizler ana baba olarak DEHB farkına varırsak bu sorunları görmüş oluruz ve çözümler için elimizden gelen her şeyi yaparız. Her çocuğu olan anne ve baba evlatlarının iyi bir şekilde yetişmesi  ve  sağlıklı olması hedeflerinin arasında ilk sıradadır yani her şeyden daha önemlidir.

 Amacımız bizlerin yaşadıkları sorun ve problemlerin aynısını yaşayan ailelere  destek olmak ve bilgi paylaşımı yaparak gerçek bir ana baba olabilmek ülkemiz,  vatanımız ve rabbimiz için evlatlar yetiştirebilmektir.

DEHB yazı dizisi Devamı : Dikkat Eksikliği Öcü Değildir!



“Evlat Candır, Gerisi Heyecandır”




4 yorum:

  1. Güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Duyarlılık ve farkındalık yaratabilir inşallah. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende size yorumlarınızdan dolayı TEŞEKKÜR ederim. Amacımız farkında olmak ve farkındalık yapmaktır.

      Sil

Saygı ve Sevgi çerçevesinde tüm yorumlarınızı bekliyorum.