2015/12/25

Zaman Nedir?


ZAMAN


Zaman nedir?Bize ne için verilmiştir?Ne kadar sürecek? Ne zaman bitecek?Ne kadar doğru kullanıyoruz?

Bunların hepsi üzerinde bol bol düşünmemiz gereken sorulardır, bu sorulara verdiğimiz cevaplar bizim hayata bakış açımızı ve yaşayış şeklimizi belirleyecektir. Zaman bize belirli (Belirsiz) bir süre içinde yapmamız gerekenleri yapıp sonra geri alınacağı vaat edilen bir süreçtir.
Hz.Adem ve Hz.Havva ile Cennette başlayan ve dünyada devam eden bu süreç dünyada ki görev, sorumluluk ve vazifelerimizi yerine getirerek sona erecektir.
Ne kadar süreceği konusu, bu can bizlere emanet edilmiş emanetin sahibi ne zaman isterse o zaman bitecektir.
Zamanımızın bitiş süresini bilmek istermiydik acaba diye düşünüyorum bazen, zamanımızın bitiş anı saati saatine belli olsa ne yapardık veya yapmazdık, çok ağlar, az gülerdik herhalde. İyi ki bilmiyoruz zamanın biteceği anı. Yoksa bu hayat çekilmez bir hal alırdı ki, yine söylüyoruz!
"Mevlam görelim neyler neylerse güzel eyler"

Zamanımızı ne kadar doğru kullanıyoruz?

Herkese 24 saat verilmiştir. Kimisi kahve köşesinde, kimisi tv başında, bazıları bilgisayarda, bir kısmı kitaplarla, bizim gibiler okuyarak veya yazarak, sonuçta herkesin bir gün içinde aynı zamanı olmasına rağmen farklı şekilde geçirmektedir.
Buradaki püf nokta zamanı ne ile ve kimlerle geçirdiğimizdir. Kendimiz veya insanlık için ne yapıyoruz, ne yapmalıyız, miras olarak bizden sonraki nesillere ne bırakabiliriz, ismimizi altın harflerle yazmak yerine demir harflerle nasıl yazabiliriz diye soruyormuyuz kendimize? Soruyorsak ne gibi cevaplar veriyoruz.
“Altın olup herkes tarafından değer görmektense, demir olup sadece değerini bilenlerle olmak daha güzeldir”

Hep zaman dedik şimdiye kadar, birde "ZAMANI"  tersine çevirerek okumak lazım hayatı, belki o vakit hayatımız düzene girecektir. Bazen hayatımızın altüst olması zor bir durum olsa da, gereklidir yeniden doğru bir şekilde devam etmek için yaşamaya. Nereden bilebilirsiniz ki hayatımızın altı üstünden daha hayırlıdır.
Zaman en değerli varlıklarımızdan biridir çünkü geri dönüşü yoktur. Değerlendirmeyi iyi bilmek gereklidir. Geçmiş bitti, dövünerek zamanı boşuna harcamaya ve pişmanlığa zaman yok. Gelecek için ümitsizliğe kapılmaya gerek yok.
Anı yaşamak, geçmişten ders almak ve geleceğe umutla bakmak en doğru seçimdir.
Anne kuş her gün sabah kursağı boş halde yuvasından uçar, akşama mutlaka kursağı yavrularını beslemek için dolu halde döner.  Teslimiyet budur, inanmak, güvenmek budur zamanını boşa değil amacı uğruna harcamak budur. Bizler ise geçmiş ve gelecek ile ilgili takıntılarla dolu şu hayatımızı geçirip göçeceğiz galiba şu fani dünyadan.
Sizce Zamanı en iyi değerlendirme şekli nedir?




10 yorum:

  1. Merhaba;
    Yazılarınızı okumak ve yorum yazmak için geniş ve rahat bir zamanı kolladığımdan dolayı geç yazabiliyorum bu yorumu da, AFFEDİN LÜTFEN.

    Mitoloji de, evlatlarını yiyen Kronos'dan bahsedilir. Zaman, yani kronos, evlatlarını yiyen bir Titan olarak resmedilir. Zaman üzerine ben de çok düşünmüş, kafa yormusumdur. Güzel ve anlamlı bir yazı olmuş, kaleminize sağlık...

    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  2. Bende sizin gibi yazıyı okuduktan sonra gerçekten güzel bir yorum yazabilmek için geniş zaman arıyorum. Çok güzel benzetme zaman için, en kısa zamanda araştırma yapacağım kronos hakkında bende. Yorumunuz için TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten yararlı ve dersler çıkarabileceğimiz bir yazı. Fakat Mevlana'nın sözünü "Mevlam görelim neyler neylerse güzel eyler." diye değiştirmenizde fayda var.

    YanıtlaSil
  4. Yorumunuz ve hatırlatmanız için Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi biraz araştırdım ve sizin dediğiniz gibi değiştirdim yazımın o kısmını. "Mevlam görelim neyler neylerse güzel eyler" .

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bir yazı olmuş, kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Sizinde yorumunuza sağlık TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  7. Öncelikle bu güzel yazın için teşekkürler.
    Bence;
    Zaman bazıları için kendi eliyle yaptıkları en büyük put ona tapmadan duramayanlar var. Herşeylerini ona bağlayan zaman olgusunu hayatlarının vazgeçilmezi sanan sistem yada iş odaklı kişiler bunlar. Bazılarımız ise zamanı yerçekimi gibi fizik kuralı olarak görüyor, evet var bişeylere yarıyor onlar için okadar. Benim için ise zaman rabbimizin bize bahşettiği ömrün ölçütü ve mekan olgusu yoksa zaman ölçüsünün anlamı yok. O yüzden güzel geçirdiğimiz vakitler kısa dara düştüğümüz vakitler uzun gelir. İkiside aynı sürede geçsede. Zaman kadar önemlidir mekan çünkü mekanı değiştirmek içinde zaman gerekir. Uzun lafın kısası nekadar yaşayacağımızın ne zaman ölecegimizin kısaca zamanın önemi yok. Önemli olan nerede, nasıl, yaşadığımız yani mekan yani bize bahşedileni doğru şeylerde kullanmamız.
    Güzellikler iyilikler sizlerin olsun.

    YanıtlaSil
  8. Emredileni yapmadıktan sonra ne zamanın ne de mekanın bir önemi var çok doğru söylüyorsunuz. TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  9. Zaman Einstein ile birlikte tek başına anılmaz. Uzay-zaman şeklinde üç uzay boyutuna ek olarak bir de zaman boyutu vardır. Zaman, kimine göre psikolojik bir süreçtir. Olaylar bütünün dağılmaması, insanın zihninin karışmaması için olaylar zaman okunun ileri yönüne doğru hareket eder.

    Daha sonra sebep-sonuç ilişkisi vardır. Peki sonuçlar sebeplerden önce gelebilir mi? Bu sorunun cevabı "evet" şeklindedir. Ama bunu sınırlayan entropi yasası vardır; geriye doğru adım atılmaz.

    Kütle çekim kyvveti, ışık hızı, evrenin dokusunun bükülmesi gibi zamanı etkileyen kırılmasına hatta yavaşlamasına neden olan etkenler de vardır. Bir de zamanın görece olması konusu vardır ki geçekten düşünceleri zorlar...

    Zaman nedir sorusunu cevaplayabilmek aslında çok zor. Felsefe de bilim de bu soruyu net olarak yanıtlayamaz. İnsan zamanı yönettiğini sansa da aslında ortada ne yöneten ne de yönetilen vardır. Uzay-zaman içinde yani dört boyutta durumumuz böyle. Belki farklı ve daha yüksek boyutlarda uza-zamana hükmetmek mümkündür.

    Einstein'ın Evreninde Zaman Yolculuğu kitabı iyi bir başlangıç olabilir. NTV yayınlarının çizgi bilim kitapları da var Zaman Nedir diye. Giriş için güzel kaynaklar. Ayrıca zamanı ve zamana etki eden faktörleri çok iyi ele alan ileride başyapıt olacak Interstellar (Yıldırzlararası) filmini de tavsiye ederim.

    Blogumda zamanda yolculuk konusu, zaman kavramı ve ilgili filmler yani epeyce içeirk var. Bu konu benim de ilgi alanım.

    YanıtlaSil
  10. Bu güzel yorumunuz için öncelikle teşekkür ederim. Einstein gibi birçok önemli insanlar gibi bizlerde aynı zamanı kullanıyoruz 24 saat fakat sonuç aynı olmuyor. Rabbim herşeyi nede güzel dengede yaratmış. Zaman herşeydir. Zamanınızı ayırdığınız içinde teşekkürler.

    YanıtlaSil

Saygı ve Sevgi çerçevesinde tüm yorumlarınızı bekliyorum.