2015/12/14

Aile Nedir? ve Çocuklar için Ailenin Önemi Nedir?


Çekirdek Aile

 Çocuklar için Ailenin Önemi Nedir?

Aile nedir? : Aile bir toplumun en küçük yapı taşıdır. Aileler çekirdek ailelerden meydana gelir.
Çekirdek aile anne, baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşur. Bu çocukların evlenip çekirdek aile kurmasıyla da geniş aile meydana gelir.

Aile kavramı çok önemli olmakla beraber günümüz dünyasında ne yazık ki insanların pek fazla üzerinde durmadığı bir konudur. Bundan dolayı aile ve ülke yapısı bozulmaya yüz tutmuş bir durum olarak önümüze çıkmaktadır.

Çocuklar için Aile neden önemlidir?
Çocuklar için aile ; Hayata başladıkları ve ilk eğitimlerini aldıkları bir kurum olduğundan, bu kurumdaki öğretmenleri olan ana ve babalarının tavır, davranış ve çocuklara örnek olmaları bir binanın temeli gibi çok büyük önem taşımaktadır.

Kendi çocukluğumuzdan veya çocuklarımızdan dolayı bu eğitim döneminin nasıl olması gerektiğini biliyoruz fakat ne kadar uygulayabiliyoruz.

Bebeklerin fotografik hafızalarının çok güçlü olması nedeniyle, bizlerden ne görürlerse onu kopyala  - yapıştır yaparak uygularlar.
İyimi, kötümü, doğrumu veya yanlış mı nedir bilmeden yaparlar. Çünkü onlar bizleri, bizlerin onları sevdiğimizden daha çok sever ve değer verirler.
Bu noktada bizler ana baba olarak onlara örnek bir davranış ve yetiştirme içinde olmamız gerekmektedir. Çok basit örnek verecek olursak; bizler ayakta yemek yerken çocuklarımıza oturarak yemek yemenin daha uygun olduğunu söylersek, çocuklarımız ikileme düşecektir. Çocuk şöyle düşünür ayakta yemek yemek yanlış bir davranış, o zaman annem veya babam neden ayakta yemek yiyor? Yani hangisinin doğru olduğunu anlamasını zorlaştırmış ve çocuğu belkide içinden çıkamayacağı bir duruma sürüklemiş oluruz.
Bazı içeceklerin zararlı olduğunu söyleyip, bizlerin kullanmaya devam etmesi, gerçekten çocuklarımıza yanlış örnek olarak onların ileri ki hayatlarını  olumsuz olarak etkilemeye yeter de atar bile.
Önce bizler kendimizi düzelteceğiz ki evlatlarımıza da güzel bir şekilde örnek olarak onları doğru yetiştirebilelim.




" Armut dibine düşer "


Bu küçük görünen örnekleri basamak olarak kullanmalı, basit öğretilerle başlayıp çocukları zorlamadan sabır ile onları işlemeliyiz.
Daha ileri ki yaşlarda karşılaşmak istemediğimiz sorunların önüne geçmek hedeflerimiz olmalıdır.
Doğru verilen hiçbir bilgi ve eğitim boşuna değildir. Sonucunda vatanımıza, milletimize, toplumumuza ve ailemize faydalı birer nesil bırakmış olacağız.

" Bir anababa evladına iyi ve güzel bir ahlaktan daha üstün bir miras bırakamaz"

Demiştir atalarımız vede çok doğru söylemişlerdir. Ama günümüz dünyasında hayat eşittir para, iş, kariyer olarak görülmektedir.
 Bunu da ailelerin çocuklarına ilk okuldan itibaren yaptıkları ders çalışma baskısından görebiliyoruz.
İyi bir lise kazansın (TEOG) , iyi bir  üniversite kazansın (YGS), iyi bir bölümde okusun, iyi bir iş sahibi olsun, çok para kazansın bunlar tabi olarak güzel düşünceler olarak görülebilir.
Fakat bu hedefler, önem verdiğimiz, bizlerin karakterini, kişiliğini oluşturan, dünyaya geliş amacımız olan hedef ve değerlerimizin önüne geçmesi gerçekten gelecek nesillerimiz için zararlı olabilecek davranış yapılarının ortaya çıkmasına sebep olabilecektir.
Sonuç olarak dolmuşta kendisinden yaşlı olanlara, hasta kişilere ve bayanlara yer vermeyen
gençler, yollarda ağızlarından küfür eksik olmayan kızlar, büyüklerine saygısı olmayan bir nesil yetiştirerek ülkemizi ve dünyamızı yaşanmaz hale getirmek veya getirmemek bizlerin
elinde olan bir şeydir.


" Çocuklarınızın size itaatli olmasını istediğiniz gibi sizde onların aralarında adaletle davranınız "    





4 yorum:

  1. Sayın Mustafa Kelleci Beyefendi

    Gerçekten çok güzel konulara değinmişsiniz. Blog sayfanızdaki paylaşımlarınızı vakit buldukça okumaya çalışacağım. Emeğinize, kaleminize sağlık.

    Sevgi, Saygı ve Hürmetlerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok TEŞEKKÜRLER, bende sizin sayfanızı ve yazılırınızı beğeniyorum. Sevgi ve saygiyla kalın.

      Sil
  2. Merhaba;
    10 aylık bir oğlum var, anneannesi, babaannesi ve biz, üç nesil aynı evde yaşıyoruz. Benim için ve oğlumu doğru yetiştirmemde çok faydalı bir yazı, çok teşekkürler.

    Yazılarınızı fırsat buldukça okuyorum, okumaya çalışıyorum. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  3. Rabbim evlatlarımızı bizlere bağışlasın INŞALLAH. Geniş aile bir arada yaşamak çok güzel bir duygu, bizlerde yaşadık fakat şimdiki nesil bu tip ortamları bulamıyor ve eksikliklerini yaşıyor. Yorumunuz için TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil

Saygı ve Sevgi çerçevesinde tüm yorumlarınızı bekliyorum.