2016/01/12

Animasyon Filmleri Sever misiniz? O zaman “Ters Yüz”



Ters Yüz Filmi Konusu
Hayatımızda birçok olay ile başa çıkmaya çalışırız. Bunlar küçük yaşlardan itibaren başlar ve
hayat boyu devam eder. Aslında film ana karakterleri olan çekirdek aile üzerinde gelişiyor gibi görünmesine rağmen aslında ailenin tek çocuğu olan küçük kız ve onun iç dünyasındaki karakterler üzerinde gerçekleşiyor.
Bunlar beş karakterden oluşmuştur;
-      Neşe (Aysun Topar)
-      Korku (Murat Şen)
-      Üzüntü (Gupse Özay)
-      Tiksinti (Suzan Acun)
-      Öfke (Ercan Demirel)
Şöyle bir düşündüğümüzde bu karakterler gerçekten de hayatımızda en fazla yer kaplayan ve bizlerin kişiliğinin oluşmasında rol oynayan karakterlerdir. Bizleri yöneten ve yönlendiren duygularımız bu beş karakter etrafında toplanmıştır.


Neşe ; Devamlı olumlu düşünen ve çevresindeki duygulara da bunu öğretmeye çalışan kontrol merkezi yöneticisidir.


Korku ; Çocuk yaşlarda insan korku nedir bilmez. Öyle olmasaydı ne yürüye bilirdik ne de konuşabilirdik. Düşünsenize çevremizdeki insanlar ne der? Veya nasıl karşılar? diye sorular aklımıza  getirmesek dünya daha farklı olmaz mıydı. Fakat çevresinden öğretilmiş başarısızlık sayesinde büyüdükçe korkuları da artar insanoğlunun.



Üzüntü ; Bir çocuk için çok büyük olan bir olay bizler için küçük olabilir. Onların dünyasında yaşamayı öğrenmek yani empati kurmak gerekir çoğu zaman. O dönemlerde arkadaşlarından ayrılmak üzüntü vericidir. Şuan çoğu insan aman be ne olacak diyebiliyor. Dostluğun yerini hiç bir şey tutmaz. Yeni ortam yeni arkadaşlar ve dostlar oluşturabilecek duruma gelmek için bazen üzülmek gerekli galiba.


Tiksinti ; İnsan olarak bizleri neler tiksindirir. Küçüklüğünüzü bir düşündüğünüzde gerçekten de çoğu şeyden tiksinmeyen, her şeyi farkında olmadan yapan bir bireyken büyüdükçe ailemiz ve çevremizden gördüklerimiz yüzünden artık hayattan bile tiksinir hale gelebiliyor insan. Bazen acaba hep çocuk olarak mı kalsaydık diye sormadan da yapamıyoruz.


Öfke ; Öfke kontrol altına alınmadığında hem kendimize hem de çevremize kalıcı zararlar verebileceğimiz bir duygumuzdur. Bunu kontrol altına almayı da aile sevgisi bizlere öğretir.
Küçük kızda sevdiği, değer verdiği, kendisinin sevildiğini bildiği ortamından babasının işi nedeniyle ayrılmak durumunda kalıyor. Anne ve baba için normal bir durum olan ortam değişikliği, küçük kız için çok kısa bir zamanda içinden çıkılmaz bir duruma giriyor. Taşınacakları yeni evlerini gördüğünde yıkılıyor. Hayallerle gerçekler bazen aynı olmayabiliyor.
Yeni ev, okul, arkadaşlar ve gelmeyen eşyalar yüzünden oluşturulamayan o güzel oda. O zaman arıyor eski ortamını fakat zamanla bu olaylarla başa çıkmayı öğreniyor. Beş karakterin hepsini duygu olarak yaşıyor.
İnsan her daim mutlu olamaz yada diğer duygulardan birini tek başına yaşayamaz. Yaşar ise zaten dünya çekilmez bir hal alır. Düşünsenize devamlı mutlusunuz veya üzgün. Çekilir bir durum değil. Önemli olan bunların hepsini gerektiği gibi birlikte yaşamak. Bunları yerine ve zamanına göre kontrol altında tutabilmek.
Evlatlarımıza ne kadar çok destek olursak onların hayatları da o kadar güzel olur.
Sözün özü ailecek izlenebilecek ve hem bizlerin hem de çocuklarımızın çıkaracağı birçok ders vardır bu animasyonda.

Sizlerin de bu tarzda önereceğiniz filmler var ise lütfen yorum bölümünden paylaşınız. Şimdiden TEŞEKKÜRLER.


 

6 yorum:

  1. Bu guzel paylaşım için teşekkür ederim. Bundan boyle takipteyim bende beklerim...

    obiranne'den Müge
    www.obiranne.net

    YanıtlaSil
  2. Ben teşekkür ederim zaman ayırıp okuduğunuz ve yorumladığınız için.

    YanıtlaSil
  3. Filmi kızımın tavsiyesiyle izledik, ben zaten animasyon filmleri çok severek seyrederim, çok beğenmiştim..

    YanıtlaSil
  4. Bu tür filmleri bende daha fazla seviyorum. Dövüş, kavga, savaş, vb şeylerin olmamasını tercih ettigimden galiba.

    YanıtlaSil
  5. Animasyon filmleri içerisinde bir dönem fenomen olab kayıp balık nemo favorim. Daha sonra çıkan buz devri serisi de çok iyiydi. Sanırım kalite olarak bu film biraz daha iyi. İzleme listeme aldım.

    YanıtlaSil
  6. Ters yüz tabii ki de izledim, izlemem mi.
    Bir de çocukları konu alan hemen hemen her filmi seviyorum sanırım. Bir de big hero 6 var o da tartışmasız açık ara önde gider :)

    YanıtlaSil

Saygı ve Sevgi çerçevesinde tüm yorumlarınızı bekliyorum.